Amb el context de crisi que estem vivint, moltes persones han decidit tornar al camp per tal de poder guanyar-se un jornal, de manera que el sector agrari està reviscolant i alhora permetent la subsistència de moltes famílies, que fa uns anys van decidir buscar una feina en un altre sector en detriment de l’agricultura valenciana. Tot i que han decidit tornar cal a dir que no és fàcil. Cada cop més la distribució en el mercat dels aliments està en mans de grans empreses que marquen uns preus molt asfixiants per als productors, que estan en la base de la cadena d’intermediaris entre la producció i el consumidor final. Així els receptors de totes les baixades de preus dels productes agraris són els llauradors: si un producte baixa 3 cèntims, tots els intermediaris ho compensen amb el de “darrere” que en última instància és l’agricultor, en canvi quan els preus dels productes augmenten en mercat, els beneficis es queden “pel camí”.
Davant aquesta perspectiva de mercat i fruit d’una sensibilitat cap al medi ambient i la salut, molts productors s’han decidit per l’agricultura ecològica. Des de fa uns vint anys, hem pogut assistir al desenvolupament de maneres molt diferents d’organització i autogestió. Aquestes opcions passen per l’autogestió i la venda directa a casa de manera individua (Vicent Martí), la creació de cooperatives de productors -CROPP Cooperative als EUA (www.farmers.coop) o Green Net Co-operative a Tailàndia (http://www.greennet.or.th)-, la creació de cooperatives de productors i consumidors -Aiguaclara en València (www.aiguaclara.org)-, etc. De fet amb el pas del temps aquestes estructures han anat creixent i creant-ne de noves destinades a la investigació, com ara Green Lane en Armènia (www.greenlane.am), o que assessoren els productors en l’obertura de nous mercats, com el National Sustainable Agriculture Information Services, (ATTRA) que entre d’altres ajuda els productors a vendre els productes ecològics a entitats públiques com hospitals, escoles bressol o col·legis (http//attra.ncat.org).
Pot ser el futur de l’agricultura valenciana passa per la reconversió cap a una agricultura més sostenible i sobretot més autogestionada i propera als consumidors, que evite en la mesura del possible, les grans cadenes de distribució.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada