Pràcticament cada dia veiem a la televisió i a la premsa, un informe detallat sobre l’evolució dels casos de la Grip A(H1N1) (abans coneguda com a grip del porc però que de seguida va canviar el nom per tal que les vendes de carn de porc no patiren recessions). És una malaltia que pel que diuen, està provocada per una mutació entre el virus de la grip que afecta els humans i el que afecta els porcs, que treié a la llum els primers casos pel mes d’abril. Paradoxalment però, des del primer moment se’ns ha anunciat un medicament com a totalment efectiu: el Tamiflu, un antiviral selectiu contra el virus de la inlfuenza (malatia infecciosa d’aus i mamífers) comercialitzat per la marca Roche. Tot i que el nombre de morts a nivell mundial ronda les 2000 persones, des de l’OMS ja se’ns parla de pandèmia i de la necessitat que els governs adquirisquen i controlen milions de dosi d’aquest medicament (cal ressaltar que, solidàriament, l’OMS ha demanat a Roche que dóne 3 milions d’antivirals als països més empobrits, tot i que si realment estem davant un fenomen així, amb 3 milions no tindran ni per començar).
Per estrany que semble aquest fet, no ens hem d’allunyar molt en el temps per trobar un altre exemple de necessitat imperiosa d’adquirir determinat medicament: fa poc que a l’Estat espanyol ha començat a administrar-se la vacuna del VPH (Virus del Papil·loma Humà). Aquesta malaltia es transmet per contacte (no pels fluids sexuals), durant les relacions sexuals. L’ús del preservatiu disminueix el contagi sexual però no l’elimina. Alguns tipus de virus de papil·loma humà provoquen càncer de coll d’úter, sent causa necessària però no suficient: la pobresa, el tabaquisme i altres factors desconeguts són clau per al desenvolupament de la malaltia. A l’Estat espanyol (Ee) hi ha uns 2000 casos de càncer de coll d’úter a l’any i unes 600 morts per aquesta causa. És a dir, el 99.7% de les dones que moren a l’Ee no ho fan per càncer de coll d’úter (GERVÁS, 2007). Si afegim aquestes dades al fet que hi ha vàries menors ingressades en la UCI pels efectes secundaris de la vacuna, és estrany l’alegria amb la que s’està administrant. En aquest cas, la “gallina dels ous d’or” està formada per Gardasil i Cervarix, les dues formes amb què es comercialitza la vacuna.
Pot ser si la investigació mèdica estigués en mans dels estats en comptes de les empreses privades, no sols els temes de salut pública anirien millor, sinó que cada cop que anàrem al metge no tindríem la sensació que el nostre cos és una eina a través de la qual les farmacèutiques s’enriqueixen amb les nostres desgràcies.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada